Koen De Bouw werd als kind slachtoffer van seksueel misbruik. Zijn aankomende film 'Julie zwijgt' gaat over het stilzwijgen van een slachtoffer. Ook in zijn eigen verwerkingsproces was dat een belangrijke factor. "Het verhaal gaat over de sterkte van zwijgen én praten met de juiste personen."
Donderdag gaat 'Julie zwijgt' in première op Film Fest Gent. De film schetst het portret van Julie, een jonge tennisster. Zij besluit om te zwijgen wanneer haar coach geschorst wordt wegens vermoedelijk misbruik.
Acteur Koen De Bouw vertolkt de rol van Tom, de vader van Julie. Op persoonlijk vlak zitten er voor hem herkenbare elementen in haar verhaal. "Kindermisbruik is me overkomen toen ik 13 jaar was", vertelt de acteur openhartig in 'Touché' op Radio 1.
Wat er precies gebeurd is, daar weidt De Bouw niet erg over uit. "Ik ben gekust door een volwassen man met snor." De dader is achteraf veroordeeld voor het misbruiken van een 25-tal jongens. De Bouw zelf diende nooit een klacht in: "Ik heb lang gedacht: als ik er niet over spreek, dan bestaat het niet."
Het is ongelooflijk hoe flexibel je als kind met zoiets omgaat
Later in zijn jeugd kwam De Bouw een 2e keer in aanraking met misbruik. Dit keer onrechtstreeks. "Ik was enkele weken samen met mijn eerste vriendin toen ik ontdekte dat haar vader haar misbruikte. Als jong persoon ben je enorm flexibel. Het is ongelooflijk hoe je op dat moment met zoiets omgaat. We hebben het toen samen verwerkt, zonder therapeut of psychiater."
Het recht om te zwijgen
"Het is moeilijk om over zoiets te praten", geeft De Bouw toe. Vooral met zijn naasten viel hem dat zwaar: "Ik heb het nooit aan mijn ouders verteld, omdat ik het hen wilde besparen. Als kind besef je al wat voor leed het kan aanrichten als je anderen mee in het verhaal betrekt."
"Julie, het hoofdpersonage in de film, zwijgt volgens mij terecht. In 'Julie zwijgt' gaat het over de sterkte van haar zwijgen. We proberen ook kracht te geven aan de momenten waarop ze er wél over spreekt. Dat doet ze weliswaar met de juiste personen. Het verhaal gaat niet zozeer over het overschrijden van grenzen, maar over de veiligheid die gepaard gaat met te mogen zwijgen."
Praten met de juiste persoon
Ook Koen De Bouw verbrak uiteindelijk de stilte. Toen hij zijn vrouw leerde kennen, bleek zij de juiste persoon om zijn leed mee te delen. "Het was een van de eerste dingen die ik haar vertelde. Ze is zelf therapeute en de manier waarop zij ermee omging, was voor mij ideaal."
Ik heb besloten om niet langer het slachtoffer te zijn van iets dat me als kind overkwam
Ook wanneer de acteur nu over het misbruik uit zijn kindertijd vertelt, maakt dat veel emoties bij hem los. Maar ondertussen heeft Koen De Bouw de gebeurtenissen een plaats kunnen geven. "Een hele tijd geleden heb ik besloten om niet langer het slachtoffer te zijn van iets dat me overkwam als kind. Ik heb ermee afgerekend, ook al word ik er nog emotioneel van. Ik heb vergiffenis geschonken."
De film 'Julie zwijgt' van Leonardo Van Dijl met Tessa Van den Broeck, Ruth Becquart, Koen De Bouw en Tijmen Govaerts gaat op donderdag 10 oktober in première op het Film Fest Gent. De film is ook de Belgische inzending voor de Oscars dit jaar.
In De Zevende Dag warenTessa Van den Broeck enRuth Becquart te gast, die respectievelijk Julie en haar moeder vertolken in de film."Het zwijgen van Julie is haar sterkte," zegt Becquart. "Op die manier probeert ze weer grip op haar leven te krijgen. Met de film willen we de Julies van deze wereld steunen."
Tessa Van den Broeck debuteert in de rol van Julie. Ze kon ook toptennisster Naomi Osaka ontmoeten, die uitvoerend producent is van de film. Osaka zette haar carrière een tijd stop, wegens mentale problemen. Van den Broeck bewondert haar zeer: "Ze heeft een voorbeeldfunctie. Als het even niet goed gaat, dan moet je dat zeggen. En je moet geen dingen doen die je niet wil doen."
Bekijk: Ruth Becquart en Tessa Van den Broeck doen hun verhaal in De Zevende Dag

Videospeler inladen...
Heb je een vraag over geweld, misbruik of kindermishandeling, dan kan je terecht bij dehulplijn 1712. Kinderen en jongeren kunnen ook terecht bijAwel, op het nummer 102 of via de website.
Meest gelezen
- Europese Unie "Rusland bereidt zich voor op confrontatie met Europa", waarschuwt Europees Commissievoorzitter Von der Leyen Gepubliceerd op 18:14
- Oorlog Rusland-Oekraïne Rusland stopt aanvallen op energie-infrastructuur in Oekraïne 30 dagen, gesprekken met VS over bestand starten meteen Update Gepubliceerd op 05 min
- Oorlog Rusland-Oekraïne Trump en Poetin hebben gebeld:wat zijn de 2 presidenten overeengekomen? Gepubliceerd op 19:05
- Mobiliteit Chinees automerk BYD zegt systeem te hebben om autobatterij in 5 minuten op te laden: hoe realistisch is dat? Gepubliceerd op 16:25
- WinWin Steeds meer mensen laten zorgvolmacht opstellen: "Zonder mocht ikniet eens nieuwe koelkast kopen zonder toestemming ... Gepubliceerd op 09:01
- Justitie 4 jongeren aangehouden voor diefstal en mishandeling van bewoners in woonzorgcentrum Oudenaarde Gepubliceerd op 18:38
- Euthanasie "Opereer mij niet, maar laat mij doodgaan": Humo-journalist getuigt over de moeilijke weg naar euthanasie van zijn oma Gepubliceerd op 13:49
- Mobiliteit NMBS fluit minister Crucke terug over trein zonder treinbegeleider Gepubliceerd op 16:46
- Leopoldsburg Nieuw bedrijfspark op militair domein in Leopoldsburg op de helling: "Want Defensie wil er tanks stockeren" Gepubliceerd op 11:59
- Onderwijs Oost-Vlaamse hogescholen roepen minister op om werkloosheidsuitkering voor studenten in knelpuntberoep niet na 2 jaar... Gepubliceerd op 16:37